Taxivervoer – Inleiding

In deze blog post gaan we je alles vertellen over de verschillende vormen van taxivervoer. Het taxivervoer is namelijk op diverse plekken een welkome aanvulling op het openbaar vervoer. Stel dat u midden in de nacht naar Schiphol moet, dan is er geen openbaar vervoer beschikbaar. Moet u als u ziek, zwak en misselijk bent naar het ziekenhuis? Dan zit u liever in een taxi dan dat u het openbaar vervoer in moet.

Gaat u een avondje flink stappen of naar een evenement of festival? Dan is het belangrijk om midden in de nacht met een BOB taxi weer veilig thuis te komen. Zo kunt u op diverse momenten en plekken beter gebruik maken van het taxivervoer dan van het openbaar vervoer of eigen vervoer.

Straat taxivervoer

Het straat taxivervoer wordt ook wel opstapvervoer genoemd. Dit is veruit de bekendste vorm van het hedendaagse taxivervoer. Voor dit type vervoer worden meestal ruimte personenauto’s ingezet. Veel taxi’s zijn van het merk Mercedes.

Opstapvervoer is taxivervoer dat aangeboden wordt op de openbare weg

Deze voertuigen zijn te herkennen aan de blauwe kentekenplaten. Vaak hebben ze ook een daklicht met het opschrift taxi. Een taxi chauffeur neemt vaak ergens een standplaats in bij bijvoorbeeld een station, vliegveld, haven, uitgaanscentrum, winkelcentrum of ziekenhuis. Meestal staan er op deze standplaatsen meerdere taxi’s van verschillende bedrijven. Het is aan de passagier om te kiezen van welke taxi hij of zij gebruik maakt. De keuze is vaak afhankelijk van het model en toestand van de auto, de uitstraling en presentatie van de taxichauffeur en de ritprijs.

Er is geen sprake van dat een passagier verplicht om de eerste taxi in een rij te kiezen. In de grote steden wordt voor de lokale opstapmarkten gewerkt met toegelaten taxi organisaties. Een TTO is een taxicentrale die aan bepaalde eisen moeten voldoen in de betreffende gemeente opstapvervoer te mogen aanbieden. (bijvoorbeeld een speciale vergunning of een extra opleiding).

Een taxichauffeur die niet is aangesloten bij een TTO, mag dan in deze gemeente geen passagiers meenemen van de taxi standplaats. Dit mag echter weer wel op andere plaatsen in de gemeente.

Het behoort ook tot de mogelijkheden, dat je tijdens een lege rit wordt aangeroepen door een passagier. De passagier kan aan het het daklicht zien of de taxi vrij is of bezet. Normaal gesproken brand het daklicht van de taxi als deze vrij is.

Besteld taxivervoer ook wel de belmarkt genoemd

Besteld vervoer is een andere vorm van straattaxivervoer.

Besteld vervoer is taxivervoer dat op afstand besteld wordt.

Passagiers bestellen telefonisch , schriftelijk, app of via internet een taxirit bij het taxibedrijf of de centrale. Den centrale kijkt welke taxi in de omgeving vrij is en stuurt deze vervolgens naar het door de klant opgegeven adres, waarna de chauffeur deze ritopdracht gaat uitvoeren. Een voorbeeld hiervan is de beltaxi. Voor besteld taxivervoer kan een gemeente geen extra eisen stellen.

Andere vormen van straatvervoer

Om specifieke doelgroepen goed te kunnen bedienen zijn er aparte vormen van straat taxi vervoer. Dit kan door iets extra´s te doen of door zich te specialiseren in een bepaald soort vervoer. Hierbij een overzicht:

De disco taxi of BOB taxi

Dit is een straattaxi waarin taxichauffeurs zich op stapavonden uitsluitend bezig houden met het brengen van passagiers naar de discotheek of andere uitgaansgelegenheid. Aan het eind van de stapavond brengen zij natuurlijk ook weer de nodige mensen veilig thuis. Een goede taxichauffeur draait in de taxi alvast de gepaste muziek, zodat de passagiers al vast in de stemming komen.

Airport Taxi

Met een airport taxi reist u van en naar het vliegveld van uw keuze. Dit kan bijvoorbeeld tegen metertarief met taxibusjes waarin een plaats kan worden gehuurd. Het is ook mogelijk om in een bestelde taxi tegen een van te voren afgesproken standaardprijs naar de luchthaven te rijden. Schiphol is natuurlijk de belangrijkste luchthaven. Vervoer er naar toe wordt ook wel Schipholvervoer genoemd.

Wanneer gebruik je een airport taxi?

Een airport taxi wordt meestal gebruikt wanneer iemand van plan is om naar de luchthaven te reizen. Dit kan verschillende redenen hebben, zoals een zakenreis, vakantie of familiebezoek. Mensen kiezen er vaak voor om een airport taxi te gebruiken omdat het een handige en betrouwbare manier is om van en naar de luchthaven te reizen. Een airport taxi kan ook nuttig zijn voor mensen die niet bekend zijn met de omgeving van de luchthaven en zich geen zorgen willen maken over het vinden van parkeerplaatsen of het navigeren door het verkeer. Daarnaast bieden veel airport taxi’s de mogelijkheid om vooraf te reserveren, zodat je zeker weet dat er op tijd een taxi voor je klaarstaat op de luchthaven.

 

BOB taxi

 

 

Een aantal taxibedrijven heeft een BOB taxi. Als mensen om de een of andere reden niet meer in staat zijn om met eigen vervoer naar huis te rijden, dan kunnen zij een beroep doen op een BOB Taxi. Zo komt iedereen weer veilig thuis na een avondje stappen.

Contractvervoer

Het contractvervoer is de meest voorkomende vorm van het hedendaagse taxivervoer. Bij contractvervoer worden vooraf contracten gesloten tussen opdrachtgevers en de vervoersbedrijven of taxibedrijven.

Zakelijkvervoer

Een aantal taxibedrijven heeft zich gespecialiseerd in dit soort vervoer. Zakelijk vervoer wordt uitgevoerd door gespecialiseerde meerdere talende sprekende taxichauffeurs. Zij rijden vaak in luxe wagens met veel comfort. Bedrijven, instanties en organisaties besteld dit vervoer vaak voor het vervoer van Vips, directieleden, genodigden of gasten.

Wat zijn de voordelen van zakelijk taxi vervoer

Er zijn verschillende voordelen van zakelijk taxi vervoer:

Tijdbesparing: Als u voor zakelijk taxi vervoer kiest, hoeft u geen tijd te verspillen aan het zoeken naar een parkeerplaats of het navigeren door onbekende straten. U kunt zich ontspannen en uw tijd besteden aan belangrijke werkzaamheden.

Betrouwbaarheid: Een professionele taxi-service biedt betrouwbaarheid en punctualiteit. U kunt erop vertrouwen dat u op tijd op uw bestemming aankomt, zonder vertragingen of problemen.

Comfort: Zakelijke taxi’s zijn vaak uitgerust met comfortabele stoelen en bieden voldoende ruimte voor bagage. U kunt zich ontspannen en genieten van uw reis in comfort.

Professionele chauffeurs: Een zakelijke taxi-service biedt professionele chauffeurs die getraind zijn in defensief rijden en klantenservice. Zij zorgen voor uw veiligheid en comfort gedurende de hele reis.

Flexibiliteit: Een zakelijke taxi-service biedt flexibiliteit in termen van tijd en locatie. U kunt op elk gewenst moment een taxi reserveren en deze kan u ophalen en afzetten op de gewenste locatie.

Kostenbesparing: Hoewel zakelijke taxi’s duurder kunnen zijn dan reguliere taxi’s, kunnen ze u uiteindelijk kosten besparen als u rekening houdt met parkeerkosten, brandstofkosten en andere kosten die gepaard gaan met het rijden van uw eigen auto.

Al met al biedt zakelijk taxi vervoer dus veel voordelen, waaronder tijdbesparing, betrouwbaarheid, comfort, professionaliteit, flexibiliteit en kostenbesparing.

WMO taxivervoer

WMO vervoer gaat om vervoer, dat nodig is om deel te kunnen nemen aan het dagelijks leven. Belangrijke voorwaarde is, dat zo’n iemand niet in staat is om gebruik te maken van het openbaarvervoer. Dit is door de overheid gesubsidueerd vervoer voor bijvoorbeeld mindervaliden en mensen boven de 65 jaar, die geen gebruik kunnen maken van het OV. Ze worden dan door een taxi naar hun plek van bestemming gebracht.

Zittend ziekenvervoer

Dit is contractvervoer voor mensen die slecht ter been zijn en van of naar een ziekenhuis of behandelplaats gebracht moeten worden. Dit soort vervoer vindt plaats op indicatie van een daartoe bevoegde arts. In veel gevallen wordt dit vervoer vergoed door de ziekenkostenverzekering.

NS Zonetaxi

Met een NS zone taxi reist een passagier snel en makkelijk van en naar een van de NS treinstations. De NS zone taxi rijdt van de eerste trein van de dag tot en met de laatste trein van de dag. De ritprijs wordt berekend door middel van de kortste route (routeplanner). Op die wijze weet de passagier vooraf precies wat de ritprijs zal zijn. Betalen kan niet contant, maar moet vooraf met Ideal of achteraf via automatische incasso. De ritprijs geldt niet per passagier, maar per taxi.

Collectief vraagafhankelijk vervoer

Collectief vraagafhankelijk vervoer is een bijzondere vorm van contractvervoer.

Lijntaxi

De lijn  taxi is een taxi die het openbaarvervoer versterkt. Deze wordt meestal ingezet op onrendabele buslijnen. De lijn taxi rijdt de route van de buslijnen en maakt gebruik van de halteplaatsen van het openbaarvervoer om passagiers te laten in- en uitstappen. De lijn taxi staat vermeld in de dienstregeling van het OV. Met de plaatsbewijzen die geldig zijn in het openbaar vervoer kan in de lijn taxi gereisd worden.

Regio taxi

De regio taxi heeft de rol van het OV in een bepaalde regio overgenomen. Dit soort taxi’s rijden in gebieden waa het OV niet meer komt. Gemeenten krijgen voor dit vervoer budgetten van de overheid. De prijzen voor de consumenten liggen vaak tussen de prijzen van het OV en de prijzen van de taxi.

Valys

Valys is bedoeld voor sociaal recreatieve uitstapjes over bovenregionale afstanden. Valys vervoer is bedoeld voor mensen met een mobiliteitsbeperking. Met Valys vervoer reist de klant daarom van deur tot deur.

 

 

 

 

 

 

 

 

×